Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас

Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара.

Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.

Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантации, като по статистика в Хондурас има регистрирани над 110 хиляди производители на кафе, като 92% са смятани за малки производители. Тук говорим за малки ферми и сдружения, които по време на събиране на реколтата (което по тези земи се случва от ноември до март) отваря близо милион работни места.


В Хондурас съществуват 6 основни региона, в които се отглеждат кафе: Копан, Опалака, Монтекилос, Камаяга, Агалта и Ел Парасио.

Във всеки регион, въпреки еднаквите климатични условия като валежи, надморска височина и средна годишна температура, ще открием осезаеми разлики във вкуса и чашката, идващи от тероара.


Връщайки се във фермата Алто де лос Сантос ще ви разкажем по-подробно за сорта и тероара.

Поради тропичния климат, както и влажния въздух, надморската височина на плантацията варира между 1400 м и 1650 м.


ВИЖТЕ ПРЕДСТАВЯНЕТО И НА ОСТАНАЛИТЕ ФЕРМИ, ОТ КОИТО КУПУВАМЕ


Качеството на кафето в Хондурас се определя спрямо няколко от следните критерии:


1. Надморска височина.


Колкото по-висока е надморската височина, толкова по-добре за кафето.

Хондураското правителство, в опит да маркетира кафетата в страната е станало по-строго в мониторинга на фермите. Трябва да се отбележи и фактът, че колкото по-висока е надморската височина, толкова по-трудно е и отглеждането. Кафето расте по-бавно и изисква по-голямо обгрижване.


2. Тероарът в Хондурас и региона около Алто де лос Сантос е изключително благоприятeн, като благодарение на вулканичната основа на почвата, чиято основа е глина – естествен минерал, предлага богата и комплексена съвкупност от ценни соли и вещества.


3. Обработка, процес и транспортиране.

Много важен фрагмент е и процесът на обработка на кафето.

В Алто де лос Сантос залагат на комбиниран процес на обработка на кафето, мокър с 12% изсушаване в специално изградени мелници, а нататък процесът продължава със сушене на слънце.


4. Климат


Интересен момент е фактът, че голяма част от кафето в Хондурас расте на сянка или е комбинирано, където кафето получава достатъчно светлина, но не е изложено целодневно на нея. Валежите също са достатъчно, за да допринесат за благоприятния растеж на растенията.


5. Био сертифицирано


Кафето от фермата на Хоел Лопез и Херминио Пердомо е сертифицирано за био-продукт, благодарение на неговата чистота – от култивирането и отглеждането до процеса на обработка и транспортирането му.

Хондураската организация за качествени кафета „HQC” е организация, съставена от независими ферми, които се занимават с отглеждането и обработката единствено на специални кафета, като тяхната мисия е да отглеждат единствено и култивират само чисти и био продукти.


ПЕКАРНАТА НА DABOV Specialty Coffee ИМА ЧЕСТА ДА БЪДЕ БИО-СЕРТИФИЦИРАНА от AUSTRIA BIO GARANTIE. НАУЧИ ПОВЕЧЕ ТУК


Когато опитате това кафе, ще откриете в чашката неговата характерна и цитрусова сладост.


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете см..

16,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Ферма Моплако
Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе. Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло. Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се..
Кафе Ел Молино
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Кафе Коста Рика - Доня Илеана е вече тук!
С най-голяма радост Ви споделяме, че дълго чаканото кафе от Коста Рика, ферма Доня Илеана е вече при нас и се пече! Няма как да прикрием вълнението си от тази новина, тъй като това не е просто кафе. Кафе Коста Рика-Доня Илеана е един от финалистите на Cup of Excellence 2015 и получи впечатляващите  85.68 точки.Както вече Ви казахме, това костариканско кафе има уникален вкусов профил – вкус на сушени плодове, малини и ягоди, както и аромат на канела и кафява захар. Тялото е кремообр..
DABOV Specialty Coffee Academy стартира!
Малко след започването на учебната година за учениците, курсовете в нашата кафе-академия също стартираха и записванията за тях вече текат с пълна пара. Всеки желаещ да стане професионален бариста или просто иска да получи нови знания за кафето и приготвянето му ще има тази възможност на нашите курсове - Бариста Любител и Бариста Маестро.Бариста Любител е курс, предназначен за тези от вас, които са почитатели на кафето и искат да научат повече за любимата си напитка. Не само ще получите теоретич..
Вкусов профил на централноамериканските кафета
Може би забелязваш, че отделяме огромно внимание на кафетата от Централна Америка, и това не е случайно. Тези региони са ни много на сърце, тъй като само преди месец Йордан Дъбов се върна от Гватемала, а преди това и от Ел Салвадор, където беше част от два изключителни проекта, допринасящи за развитието на световната кафе култура. ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА PROJECT ORIGIN  И BEST OF EL SALVADOR В DABOV.BGЕдна от любимите ни еспресо смеси - Coffee Religion, също съдържа в себе си ..

Коментари към "Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас "

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..