Ферма Найнти Плюс - Етиопия

Ферма Найнти Плюс - Етиопия

Може да се каже толкова много за това кафе, но дори и всичко казано ще бъде малко.
Истината е, че ако обичате кафето като напитка, то тези на Найнти Плюс са извор на вдъхновение за всеки.
Найнти Плюс оперират в две страни. В Панама, където компанията притежава и ферма от 134 хекатара, а също така колаборират работата си с фермери от Етиопия в регионите Иргачеф,
Сидамо и Оромия.
Ще насочим вниманието си към фермите, които оперират в Етиопия, а за Панамските ще поговорим друг път и ще отделим специално внимание на работата им там и сорта „гейша“.
За последните няколко години, Найнти Плюс е смятана за една от най-добрите компании, занимаваща се с отглеждането, дистрибуция и колаборация с различни малки ферми в Етиопия. Работата им е концентрирана върху
бутикови кафета.
Етиопската им реколта се отглежда в районите Оромия и Иргачеф. Региона Оромия е известен и с големите си залежи на злато и златните мини. Намесвайки златото в нашия разказ, няма как да не заговорим за
тероара.
С простички думи казано – различен е. Почвата се различава от всяка една друга почва на света. Огромното разнообразие на минерали и полезни изкопаеми прави тази почва дар за Етиопия, а това се вижда и в кафето. 
Всеки, опитвал поне веднъж
етиопско кафе, със сигурност е намерил характерната нотка за кафетата от тази част на света, а именно неизменната плодова сладост и аромат на цветя.
Сортът, който използват е много рядък и различен – наследствен етиопски. Можем да го наречем дори „реликвен“. Да, този сорт – смес от няколко вида различни Арабики носи в себе си уникален вкусови ароматен профил, който при изпичане да разгърне своя потенциал до нови неопознати висоти. Още нещо характерно за всичките им кафета е невероятният баланс между сладостта и киселинността, която се открива в чашката, а послевкусът ще е дълъг и незабравим. Описваме тези качества като характерни, защото независимо кое от кафетата ще опитате, то ще се запечата в съзнанието ви като кафе извън реалните представи за тази напитка.
Вярно е, че вкусовият профил се отваря при изпичане, но уникалността, която се крие в зърното е единствена и характерна само за този сорт, с който работят те. Надморската височина, на която се отглеждат е над 1800 м., малко по-висока от стандартната спрямо останалите ферми, които се намират на около 1650 м. 
Не трябва да забравяме и процесът на обработка, който е натурален. Черешките се сушат изцяло на слънце, върху африкански легла, а месестата част се отстранява едва, когато те са напълно изсушени.
Работата, която Дейвид Бродски и фермерите са свършили е феноменална. Благодарение на желанието си да преоткриват и постоянно да търсят най-доброто, са създали кафе, което хората просто ще обичат и споменават.


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете см..

16,00 лв.

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

  Кафето на Найнти Плюс "Кемджин" идва от Етиопия и е едно от най-уникалните ка..

55,75 лв.

Свързани статии

В търсене на истината за Етиопското кафе
Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време..
Ферма Моплако
Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе. Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло. Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се..
Ферма Ел Молино - Салвадор
Този месец ще ви разкажем за традициите на една ферма от Централна Америка и един изключително ценен за тях сорт – Оранжев Бурбон. Разположена на западното крайбрежие на Тихия океан, Салвадор е с обща площ от едва 21 хил. кв. км., а кафето заема над 50 % от целия износ на произведените стоки за страната. Кафеената култура датира още от 19 век, а за фермерите работата в кафеената плантация е традиция. Нещо много любопитно е характерния за Салвадор процес на обработка и сушене, а именно ..
Историята на едно Specialty Coffee от Коста Рика
Коста Рика… Нищо не бяхме чували за Коста Рика, освен, че имат страхотни кафета. И когато Йордан Дъбов беше избран за член на журито на Cup Of Excellence в Коста Рика, с тиха радост се надявахме да се върне с някой шлифован диамант. И това се случи. С връщането си от Коста Рика, Йордан донесе костариканското спокойствие. Pura Vida – беше и поздрав и пожелание за нещо хубаво, което ще се случи. Беше убеден, че е открил едно от най-добрите кафета в Коста Рика и искаше да намерим начин..
Бурунди Кегобе
Фермата Кахава е разположена на височина между 1500 и 1700 метра над морското равнище върху глинесто - песъчливи почви в Бурунди. Фермата обръща особено специално внимание на оценяването и качеството на кафето, което отглежда. Всичко започва още при брането – фермерите отбират само напълно узрелите плодове. След обработка, зърната преминават строг качествен контрол, който показва, дали реколтата притежава нужните качества за износ, а специалното отношение на фермерите изпраща „участник” на прест..
Хондурас - Алто де Лос Сантос
Хондурас Алто де лос Сантос е кафе, което произхожда от семейна ферма, близо до град Коргин, региона Копан. Собственици на фермата са Хоел Лопез и Херминио Пердомо. Кафето е сертифицирано от организацията „HQC” ( Асоциация за контрола на качеството на кафето в Хондурас), съставена от група индивидуални ферми и фермери, които не принадлежат към кооперативи. Фермата на Хоел и Хермино е изключително отговорна откъм социална работа и дейности, подпомагаща благоразвитието на региона и града, давайки ..

Коментари към "Ферма Найнти Плюс - Етиопия"

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..