Вкусов профил на централноамериканските кафета

Вкусов профил на централноамериканските кафета

Може би забелязваш, че отделяме огромно внимание на кафетата от Централна Америка, и това не е случайно. Тези региони са ни много на сърце, тъй като само преди месец Йордан Дъбов се върна от Гватемала, а преди това и от Ел Салвадор, където беше част от два изключителни проекта, допринасящи за развитието на световната кафе култура.

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА PROJECT ORIGIN  И BEST OF EL SALVADOR В DABOV.BG

Една от любимите ни еспресо смеси - Coffee Religion, също съдържа в себе си кафени зрънца от Коста Рика и Панама, затова няма да губим повече време и ще ти споделим някои интересни факти за кафетата от тези плодородни земи.

Описвайки кафетата от Централна Америка, съвсем спокойно можем да използваме думата „баланс”, тъй като тя най-добре описва вкуса, който ще усетиш. В зависимост от региона можем да очакваме различни видове киселинност (по-ябълкова в Гватемала и по-черешова в мексиканските региони), съчетана с мека сладост, напомняща кафява захар или пък с маслен привкус.

Коста Рика

Някои от основните региони, в които се отглежда кафе в Коста Рика са Таразу, Трес Риос, Ередия и Алахуела (откъдето е и нашата Доня Илеана). Кафетата от там се характеризират с плътно тяло, богат и силен вкус и киселинност. В Коста Рика основно се отглеждат сортовете Катура и Катуаи. Докато Трес Риос е разположен на брега на Тихия океан и е известен с производството на сладки и балансирани кафета, с дълъг и приятен послевкус, то Таразу се намира във вътрешнопланинските части на страната и кафетата от там са с нотки на шоколад, портокал, ванилия и сушени плодове. Във вкуса на кафетата от Ередия и Алахуела пък, можем да усетим шоколадови и плодови вкусове, както и аромат на мед и канела.

 

Гватемала

Едни от най-ароматните кафета в света. Обикновено се обработват чрез мокър метод и се характеризират с висока киселинност, кремообразно тяло и плодови нотки. Отглеждат се предимно сортовете Типика, Катура, Катуаи и Паче. Най-известният регион за отглеждане на кафе е Антигуа, но освен в него, има кафени плантации и в Уеуетенанго, Атитлан, Кобан, Сан Маркос и други.

Нашето предложение от Гватемала идва от ферма Сан Игнасио

 

Панама

В Панама се отглеждат сортовете Типика, Бурбон, Катура, Катуаи и Гейша. Уникалните вкусови профили на панамските кафета се дължат на високите надморски височини, на които са засадени плантациите. По-големи височини означават по-ниски температури, което забавя процеса на зреене. Вкусът на панамските кафета е лек и деликатен и напомня тропически плодове, пъпеш и млечна сладост. Като аромат можем да отбележим флорални нотки, мед, шоколад, жасмин, а киселинността е деликатна.

Опитай най-новото ни предложение от Панама, част от Project Origin

 

Никарагуа

Със средно до силно тяло и мека, но отчетлива киселинност, тези кафета предлагат богати и все пак фини аромати – сладки и балансирани, с нотки на цъфтящи цветя, шоколад, плодове. Във вкуса се усеща плодова сладост, а тялото е плътно, с нотки на карамел и бадем. В Никарагуа сеотглежда основно сортовете Бурбон и Катура.

За почитателите на органични кафета сме избрали Никарагуа-Сан Хуан дел Рио Коко.

 

Хондурас

Кафетата, отгледани в Хондурас обикновено са със силно тяло и сладък и мек вкус. Бурбон и Типика са основните сортове, които се отглеждат в страната, но в някои региони се отглежда и Катура. Най-добрите кафета от Хондурас са леки и са подходящи за пиене през целия ден. Тъмната и богата почва на тропическите гори съдържа благоприятни за растежа на растението хранителни съставки. 


Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Свързани статии

Гватемала Пасторал
Това кафе е отгледано в най-стария известен регион за кафе – Антигуа, с подходящ микроклимат за отглеждане на кафе. Фермата Пасторал се намира на 1500 м. надморска височина. Кафето там се обработва по мокър метод.Партидата, която избрахме за вас е от сорта жълт бурбон – кафе, характеризиращо се с баланс между сладост, тяло и киселинност. В аромата се отличават тъмни плодове, стафиди и смокини. Вкусът е с усещане за мандарина, къпина и червено френско грозде. Чашата е сладка и коприне..
Панама Кармен Истейт
Плантацията Кармен се намира в долината на Пасо Анчо. Надморската височина от 1,750 до 2,000 метра. През 1960 Ефрен и Кармен Франчеши започнали да отглеждат кафе Арабика във фермата си. Сега тяхната компания продължава семейната традиция като отглежда Арабика в земите на своите предци.Висококачественото кафе на плантацията „Кармен” е отражение на гордостта и отдадеността на семейството да поддържа доброто си име, затвърдено през 2003 с получаването на сертификат от Rainforest Alliance, който го ..
Ферма Алто де лос Сантос - Хондурас
Тъй като до момента не сме представяли ферма от Хондурас, ще започнем с няколко съпътстващи уводни реда за регионите, за климата и тероара. Култивирането на кафе в Хондурас започва в края на 19 век. Климатът е много подобен на този в Никарагуа, Гватемала и Коста Рика, естествено с няколко съществени разлики на микроклимата и почвата, които ще обсъдим по-късно в чашката кафе от фермата Алто де лос Сантос.Кафеената индустрия там бавно изгради и проби своя път през бананените плантаци..

Коментари към "Вкусов профил на централноамериканските кафета "

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..