Кафе от Кения, кооператив Кегуа

Кафе от Кения, кооператив Кегуа

Миналия път говорихме за магията на етиопското кафе и наследствения сорт, специфичен за региона.
Сега ще отидем малко на юг в Кения.
Кенийското кафе се смята за едно от най –добрите в света, а кафето Кения Kегуа е едно изключително плодово изживяване, израсло в богатата на соли почва.
За разлика обаче от етиопското кафе, кенийското (което между другото е пренесено от Eтиопия) датира от 1893 и е много по-младо от това на северната си съседка.
В Кения има приблизително 6 000 малки ферми, което е около 70% от производството на кафе в страната.
За разлика от 80-те и 90-те, когато кафето е било разпространено в цялата страна, сега то расте и се отглежда главно в планинските райони около Ембу и Наироби.
Най-същественото за класификацията на кенийското кафе е неговото сортиране след прибраната реколта. Всички кафета се оценяват след като преминат през процес на обработка за отстраняване на месестата част от зърното.
(Mill – фабрика, в която се отделят месестата част от зърното)
Предварителната им оценка по класове е още, когато те са на зърна и са разпределени на няколко класа, като зърна с размер 17 или 18 (17/64 или 18/64 от инча) се класифицират като клас АА, които в случая са и най-големите зърна.
Надолу класовете са както следва AB, C, PB, T и т.н. като клас АА е кафето от най-висок клас.
Сега да поговорим и за специалното кафето „Кения Кегуа”.
Това е едно изключително богато и много характерно като вкусове и аромати кафе.
Още, когато отворите пакета ще усетите невероятни аромати на сини сливи, аромат на цвят и освежаващо, невероятна киселинна свежест – все едно сте отворили конфитюр…
Не ни разбирайте погрешно, ако досега не сте опитвали от тези кафета…
Това не са сладко-плодови напитки… И това, че дадено кафе има вкусово-ароматна нотка на някой плод, шоколад или нещо друго, знайте, че в този момент пиете истински добро кафе!
Добре подбрано, изпечено както трябва, така че да обогати и развие вкусовете му, без да излиза от рамката на по-светлото изпичане, а не когато кафето започва да изгаря и приготвено така, че да запази цялата си вкусова и ароматна гама!
Накрая получавате една палитра – картина, цветове и дълбочина.
Кафето не е напитка, която да пием само сутрин по необходимост, за да събудим сънливото си тяло, а напитка, която да ни даде много и нови изживявания.
Ако все още не сте опитали това кафе, дайте шанс на него и на себе си, за да преоткриете този нов свят!

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създад..

96,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете см..

16,00 лв.

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

Етиопия Кемджин от Ninety Plus ИЗЧЕРПАНО

  Кафето на Найнти Плюс "Кемджин" идва от Етиопия и е едно от най-уникалните ка..

55,75 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

В търсене на истината за Етиопското кафе
Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време..
Индонезия Гайо Маунтин
Ние открихме най-благородното кафе сред вулканите на планинската верига, простираща се по северозападния бряг на острова Суматра. Това е наистина ценен потомък на първите кафета, които холандците са засадили по тези земи преди повече от триста години. Кафето е събрано, обработено и селектирано ръчно и притежава строга индивидуалност.Уникалното за Индонезийските Арабики е, че заемат почетно място в еспресо смесите.Нашето кафе e със силна индивидуалност, плодови и земисти нотки. Силно и доминантно..
Предстои специализираното изложение СИХРЕ
На щанда на My Gourmet World, в партньорство с Асоциация на българските баристи, ще бъдат представени специални кафета, приготвени по няколко алтернативни метода.Алтернативното извличане на екстракт от кафеените зърна е най-новата мода в баристиката. Баристите търсят начини да извлекат най-вкусната и ароматна част от съдържащите се етерични масла в кафееното зърно.Ще бъдат представени следните алтернативни методи за приготвяне на кафе:V60 – Уред за приготвяне на кафе на японската фирма Харио. Ко..
Любимото Моплако отново е тук + 3 нови кафета
Имаме една страхотна новина за всички любители на кафето итя е, че едно от най-обичаните и търсени кафета отново е при нас след краткоотсъствие. Да, говорим именно за етиопското Моплако. В момента пътува към нас и от другата седмица вече ще е и в твоя дом.Етиопия Моплако е едно уникално кафе, сорт типика, което всички очаквахме с нетърпение. Идва от познатия планински регион Иргачеф, откъдето идват едни от най-добрите кафета в световен мащаб. Ферма Моплако е разположена на 1700-1800 метра надмор..

Коментари към "Кафе от Кения, кооператив Кегуа"

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..