Световен бариста шампионат 2016 в Дъблин

Световен бариста шампионат 2016 в Дъблин

Юни е специален месец за всички кафе любители в ирландската столица Дъблин, където вече тече третият ден от Световния бариста шампионат за 2016 г. Tова е най-значимото ежегодно бариста състезание, което се организира от WCE (World Coffee Events и целта му е да се фокусира върху популяризирането на кафе културата, както и подобряването и развитието на професията бариста. Освен основните организатори WCE, събитието се подкрепя от маркикато  HarioMahlkoenig и Brita.
Всяка година шампиони, представящи над 50 различни държави, приготвят по 4 еспресо напитки, 4 капучина и 4 авторски напитки, споредясно определени стандарти, в 15-минутно представление. Сертифицираното журиоценява всеки един от участниците според вкуса на напитките, чистотата на работа, креативността, техническите умения и цялостнто представяне. Авторските напитки позволяват навсеки бариста да развихри въображението си и да сътвори уникални и интереснипитиета, използвайки за основа еспресо.
 
12-те финалисти от първия кръг секласират за полуфинал, а 6-те най-добри баристи отиват на финал. Последниятетап от състезанието е награждаването на най-добрия барист от 6-те финалисти, и тази година това ще се случи на 25-и юни.
Миналата година призванието беше връченона нашия приятел и партньор – Саша Шестич.ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ ЗА МИНАЛОГОДИШНИЯ ШАМПИОНАТ
 
Вече изминахапървите 2 дена от състезанието, а днес се провежда полуфиналът, на който 12баристи ще се борят да продължат на финалния етап от конкурса. Ние вече нямаметърпение да научим кой ще грабне титлата. Ето кои са участниците, сред коитовиждаме и имена от миналогодишното издание на шампионата:
Световният бариста шампионат е част отсъбитието World of coffee Dublin 2016, коетосъбира хиляди кафе любители от цял свят, за да ги потопи в незабравима кафеатмосфера. Освен шампионата, посетителите на ирландската столица ще иматвъзможност да бъдат част от множество семинари и лекции, дегустации, както ицеремония по раздаването на наградите на World of coffee, организирани от SCAE (Specialty coffee association of Europe).
Пожелаваме успех на всички участници инямаме търпение да разберем кой ще бъде Световният бариста шампион за 2016година. Можеш да гледаш състезанието в реално време от тук: http://live.worldcoffeeevents.org/

 
 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

Тампер 58мм - Motta

Тампер 58мм - Motta

Дървена ръкохватка за удобен захват за лесно и удобно тампиране.58 мм основакрасив, елегантен и изич..

57,00 лв.

Лате арт писалка - Concept Art

Лате арт писалка - Concept Art

Прецизно заостреният връх на писалката осигурява перфектна точност при работа. За по-добро и прецизн..

28,00 лв.

Свързани статии

Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015
Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на вто..
Конкурсът "Best of El Salvador" приключи
Както вече обявихме, в периода от 2-ри до 8-и май се проведе за първи път конкурсът и аукцион Best of El Salvador, организиран от основателя на Ona Coffee и Project Origin - Саша Шестич. Идеята за събитието се заражда от факта, че тази година, престижното състезание Cup of excellence 2016 се провежда само в 4 страни, изключвайки една от основните производителки на специално кафе - Ел Салвадор. Въпреки нововъведената политика от Alliance for coffee excellence обаче, Саша вярва, че в Ел Салвадор с..
Cup of excellence Guatemala 2016 тече с пълна пара!
За всички фенове на първокласното кафе е ясно, че в момента се провежда най-престижният международен конкурс и аукцион за кафе – Cup of excellence 2016.НАУЧИ ВСИЧКО ЗА CUP OF EXCELLENCEТази година състезанието се провежда само в четири държави – Гватемала, Хондурас, Бразилия и Коста Рика, което предизвика неодобрение у някои кафе експерти, но от друга страна така се зароди идеята за проекта Best of El Salvador, където Йордан Дъбов беше част от международното жури и дегустира десетки кафета, от ..
Коста Рика и Хондурас обявиха победителите на COE
След като ти споделихме резултатите от COE 2016 в Гватемала, където Йордан Дъбов беше част от международното жури, ето че излязоха класиранията и на други две държави, участващи в конкурса. За всяка държава-участничка в Cup of excellence предстои да се проведе онлайн търг, включващ всички ферми, класирали се сред победителите, чрез който всеки фермер ще има възможност да продаде тазгодишната си реколта и да получи справедлива цена за труда си. Това е и една от причините, поради които толкова мно..
Едно етиопско кафе, от местност Кочере
Всеизвестен факт е, че Етиопия е родината на кафето. Факт, достатъчен да опише всяко зрънце, идващо от тези земи. От тази африканска държава сме имали много кафета, и всяко едно от тях е било изключително харесвано и затова не се поколебахме да се спрем на Етиопия Кочере. НАУЧИ КОИ ДРУГИ ЕТИОПСКИ КАФЕТА СМЕ ПРЕДЛАГАЛИЕтиопия Кочере е четвъртото кафе от Project Origin, което искаме да ти представим. То идва от местност Кочере, в непосредствена близост до Иргачеф. Както знаем този регион е изключи..

Коментари към "Световен бариста шампионат 2016 в Дъблин "

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..