Бавно изпечено кафе

Бавно изпечено кафе

Здравейте,
Бих искала да ви попитам – можете ли да ми препоръчате кафе от вашия онлайн магазин, което е slow roasted или бавно изпечено. Търся качествено кафе за лична употреба, което е ненатрапчиво, не е горчиво, пивко, предназначено за 
еспресо и най-вероятно за кафеварка.


Благодарим за запитването!

Нашите кафета се пекат около 18 мин., което естествено оказва влияние и върху вкуса. Бавното печене отваря много повече аромати и вкусове, за което много се радваме. Горчиви кафета при нас няма да намерите, тъй като горчивината е негатив, който е характерен за неправилно изпечените зърна. Препоръчваме Ви Бразил Датера Суийт или нашия бленд Impressions, като по-меки и ненатрапчиви кафета.
И понеже въпросът с печенето е много любопитен, ние ще споделим някои интересни факти относно този толкова важен за напитката процес.
В действителност,  различните аромати в по-голямата си част се създават по време на процеса на изпичане на зърната. Обикновено при по-бутиковите кафета, които се пекат в по-малки пекарни, този процес се контролира от майстор пекар, който се грижи за качествения вкус на кафето.
Преди изпичането, кафето преминава през няколко важни процеса. Първо се събират зърната, след което се премахва месестата част, а накрая се изсушават.  Изсушените зърна дълго време запазват вкусовите си качества – до две години, в случай, че не са минали през процес на изпичане. Тези зърна се наричат зелено (сурово) кафе. След изпичането, времето, за което кафените зърна запазват своя плътен вкус, започва да намалява.
Ключът за приготвяне на различните видове кафе се крие в уменията на пекаря. С помощта на специализирано оборудване се следи процесът на равномерно изпичане на зърното, подходящата температура, времето за печене, в резултат на което се получава желаният вкус.
Най-често срещаните нива на изпичане:
* Светло изпичане: Това обикновено се отнася за американските кафета. При процеса на изпичане на повърхността на зърната се отделят естествени масла, но при светлотои зпичане те остават вътре в зърното. Вкусът е по-свеж и киселинен и се предпочита в кафетериите и домовете в САЩ.
* Средно изпичане: В този случай зърната се пекат малко по-дълго, за да се даде на крайния продукт по-богат и плътен вкус. Захарите в зърната започват да се карамелизират, но не трябва да се оставят за прекалено дълго време, за да не прегорят. Вкусът е балансиран между сладостта на карамелизираните захари и плодовите нотки на кафето.
* Тъмно изпичане: Италианско творение (по-скоро от южните части), което изисква по-дълго време на печене. Карамелизирането е стигнало до процес на прегаряне, затова в повечето случаи тези кафета горчат. Вкусът на плод изчезва и единствената характеристика е горчивина, тъй като процесите на изпичане продължават почти до точката на изгаряне на зърната. Те трябва да бъдат много тъмно изпечени.
Майсторлъкът на пекаря е да изкара при печенето аромати като ванилия, лешник, шоколад и други. Прясно изпечените зърна могат да запазят вкусовите си качества за кратък период. Времето може да се удължи, като зърната се смилат преди употреба. Истинските любители на кафе смилат зърната непосредствено преди приготвянето му,за да си гарантират възможно най-богат и свеж вкус. 

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Кафето и тероара
С течение на времето и възможността да правя сравнения на кафета расли на различна надморска височина, някои от нещата, които ми бяха ясни (по-скоро на теория, отколкото на опитване, отговаряха на представите ми за вкусови различия. През 2012 година бях част от международното жури на Cup of Excellence и имах огромното щастие да се включа в дегустация проведена от най-големия гуру в изследването на кафето - Флавио Борейн. Уникална възможност да сравнявам на високо ниво. Опитвахме разновидности от..
"Тайната на идеалното кафе" с Никол Станкулова
Имало едно време една вълшебна напитка, открита в Африка още през 15 век… Според легендите пастир на кози забелязал, че стадото му станало по-оживено, след като консумирало плодове на един див храст. Любопитен, той сам опитал плода и останал изумен от ободряващия му ефект. Така било открито кафето.В рубриката на „Събуди се” „Никол и специалистите”, Йордан Дъбов ни разхожда из света на кафето и разказва за тайните на идеалната напитка. Съветите на експерта за това как да познаем хубавото кафе гле..
Кое кафе е кисело?
По повод ваши запитвания, ние решихме да направим някои разяснения относно киселото кафе. Оплакванията, че едно кафе е кисело могат сериозно да го обидят. Затова е необходимо да изясним някои от негативните вкусови характеристики, които могат да се появят при кафетата като цяло.Говорейки за „вкус“ е добре да знаем, че „кисел“ е нежелана характеристика във вкуса на едно кафе и този негатив се получава при следните случаи:множество незрели (недоразвити вкусово) черешки, които са попаднали в партид..
Кофеинът във вашата напитка
След неколкократни спорове с други любители на кафето си позволявам да Ви задам въпрос:  Кой вид кафе е най-силно (с най-голяма концентрация на кофеин) - късото,нормалното или дългото? Благодаря предварително!Поздрави,Любомир Димитров Има няколко начина да изчислите количеството на кофеин във вашата напитка или във вече изпеченото конкретно кафе (а също и в неизпеченото). Количеството кофеин зависи от няколко фактора. Ето и някои от тях: Колко кофеин съдържа конкретният вид и..
За безкофеиновото кафе и бременността
Здравейте, От известно време насам ме гложди темата за безкофеиновото кафе и бременните жени. Твърдо съм убеден, че по никакъв повод то не е подходящо за бременни и/или кърмачки, заради химичния процес по премахването на кофеина и негативите, които то носи на кафето. Но как да ги убедя, че е по-добре да изпият едно късо еспресо от 100% арабика, вместо чаша безкофеиново кафе? Благодаря и поздрави! Здравейте, благодарим за запитването. Много е интересен въпросът ви. Прав сте, че ако ед..
DABOV Specialty Coffee на изложението Биофах в Нюрнберг
Биофах е най-голямото изложение за био храни и продукти не само в Европа, но и в света. Изложението се провежда за 27 пореден път, като очаквано, изложението събра повече от 3000 изложители и над 50 000 посетители във всичките 9 зали, отворени за събитието. Голяма част от производителите носят със себе си знака за Fair trade и Direct trade, които имат за цел да подпомогнат производителността на фермера и качеството на продукта.Екипът на DABOV Specialty Coffee взе участие за първи ..

Коментари към "Бавно изпечено кафе "

Най-нови публикации - Всички публикации

Доня Илеана Коста Рика отново в DABOV Specialty Coffee
Много сме щастливи да споделим с вас възможността да пием чаша от новата реколта на Коста Рика – Доня Илеана. Както вече някои от вас помнят, през 2015г, закупихме цялата реколта на фермата от 590кг. Сега, две години по-късно, кафето е отново финалист и тази година на международния конкурс Cup of Excellence, където получи 88.24 точки от общо 100. Ние, от DABOV Specialty Coffee, сме много радостни, защото успяхме за втори път да се преборим сред многото компании на аукциона и да го спечел..
Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..